Vartotojas

 

Slaptažodis

 
Pamišote slaptažodi? Registracija  
   
     
 
Bhakti Yogos pagrindai, abhideja
 
Temos mokomoji medžiaga
  ISKCON PAMOKSLAVIMO PROGRAMOS

ISKCON PAMOKSLAVIMO PROGRAMOS

KLAUSIMAI

1.      Išvardinkite ir truputį papasakokite apie pagrindines ISKCON pamokslavimo programas?

2.      Išvardeinkite bent 10 ISKCON pamokslavimo programų.

 

PAMOKSLAVIMO PROGRAMOS

1. Knygų leidimas ir platinimas.

Tikslas pasiekti, kad vis didėjantis skaičius knygų ir žurnalų būtų leidžiama ir platinama vis daugiau kalbų, kad kiekvieno žmogaus namuose būtų vis didėjantis Prabhupados knygų rinkinys.

Šiai ISKCON programai šiuo metu vadovauja . Šiuo metu Prabhupados knygos jau išverstos į daugiau kaip 70 pasaulio kalbų. Šios programos tikslas nėra vien tik platinti knygas. Šios knygos skirtos, kad kaip galima daugiau žmonių sužinotų apie Krišnos Sąmonę. Tokiu būdu knygų platinimas įeina į septynis ISKCON tikslus ir yra skirtas tam, kad pasiekti kitus 6 tikslus.

2. Viešas kartojimas ir viešos šventės.

Pastoviai rengti harinamas ir viešas šventes kiekviename mieste ir kaime pasaulyje. Organizuoti Ratha Yatros festivalius bei vaišnaviškas šventes. Harinama yra tradicinis pamokslavimo metodas dar nuo Šri Čaitanjos Mahaprabhu laikų. Prasidėjusios gana padrikai ISKCON’e harinamos iš laukinių virsta vis labiau profesionaliomis. Pavyzdys - keliaujanti Lenkijos festivalio grupė, kuriai vadovauja Indradjumna Svamis. Dauguma ISKCON šventyklų bent kartą per savaitę organizuoja harinamas, kuriose gali dalyvauti kiekvienas norintis. Harinamos yra ypač palankios naujiems atsidavusiems, nes padeda apsiprasti su pakitusiu socialiniu statusu ir įveikti nereikalingus kompleksus. Šrila Prabhupada pradėjo Krišnos Sąmonės judėjimą Vakaruose būtent nuo kirtanų - Švento Vardo giedojimo Tompkinso parke.

3. Prasado platinimas.

Prasado dalinimas gatvėje, bei pardavinėjimas gatvėje harinamų bei švenčių metu. Atsidavusieji visuomet kur beitų ir kur bedalyvautų, stengiasi visus ppavaišinti prasadu - Viešpačiui pasiūlytu maistu. Prabhupada sakė, kad Krišnos Sąmonė - tai virtuvės religija. Iš tiesų, maisto gaminimui, aukojimui ir dalijimui, ISKCON’e skiriamas didelis dėmesys. Dvasinis mokytojas džiaugiasi, kai mato, kad visi atsidavusieji gali vaišintis nuostabiu prasadu. Šrila Prabhupada norėjo, kad šventykloje visuomet būtų galima gauti prasado. Ypatingai sekmadieninių švenčių metu atsidavusieji stengiasi pavaišinti svečius kaip galima nuostabesniu prasadu.

3.a Restoranai. Įkurti visame pasaulyje Krišnos prasado restoranus, padaryti juos įžymiais, taip kad milijonai žmonių ateitų ir valgytų juose. Įkurti restoranus kiekviename mieste.

3.b Food for Life. Sukurti masinio labdarinngo maitinimo centrus, kad kiekvienas galėtų gauti sveiką ir subalansuotą maistą ir kad pasaulyje nebeliktų alkstančių.

Šiuo metu šiai programai vadovauja Mukunda Gosvamis ir jam padeda Priyavrata Prabhu. Ši programa iš tiesų įkūnija Vedinio labdaringumo principą - duoti skurdžiam žmogui pinigų yra bevertis dalykas, nes jis nemokės jų panaudoti tinkamai. Tačiau duoti jam maistą yra vienintelė reali pagalba. Kai žmogus alkanas, jam sunku galvoti apie Dievą. Prabhupada norėjo, kad aplink ISKCON’o šventyklas 10 myliu spinduliu nebūtų nei vieno alkstančio žmogaus. Šiuo metu FFL yra pati didžiausia pasaulyje vegetarini maitinimo organizacija ir sparčiai veržiasi į pačią didžiausią labdaros organizaciją pasaulyje. Iki šiol visame pasaulyje FFL išdalino jau apie 100 mln. porcijų prasado. Didžiausi FFL centrai Čečnija, Indija, stichinių nelaimių vietos etc. Lietuvoje FFL veikia kaip labdaros ir paramos fondas “Harė Krišna Maistas kūnui ir sielai”. Vilniuje jau išdalinta virš 42000 porcijų prasado. Dalinama 5 kartus per savaitę po 100 porcijų. Kaune dalinama 3 kartus per savaitę po 1200 porcijų.

4. Nama Hatta.

Pamokslavimas parapijiečiams. Užtikrinti, kad kiekviena šeima pasaulyje turėtų galimybę bendrauti su atsidavusiais. Sudaryti kiekvienam žmogui galimybę ir dirvą atlikti atsidavimo tarnystę namuose. Šią programą pradėjo dar Nityananda Prabhu XVI a. Vėliau revoliucionierius šioje srityje buvo Bhaktivinoda Tahkura. Šiuo metu ISKCON’as pergyvena Nama Hatta revoliuciją, kuriai vvadovauja Jo šventenybė Džayapataka Svamis. Ateis laikas, kai visą Krišnos Sąmonės pagrindą sudarys šeimyniniai žmonės, kurie rinksis į Nama Hattas ir per dideles šventes lankysis šventyklose.

5. Pamokslavimas mokslininkams, arba Vediniai mokslai.

Įrodyti pasaulio žmonėms klaidas, kurias daro materialistiškas mokslas ir filosofija, tyrinėti bei vystyti mokslo sritis, kurios remiasi Vedų raštais. Tam tikslui Prabhupada įkūrė Bhaktivedanta Institutą, kuriame dirba mokslininkai atsidavusieji. Jų tikslas sugriauti labiausiai paplitusias ateistines idėjas, kaip Darvino Evoliucijos teorija, ieškoti sąsajų su dabartiniu mokslu, nagrinėti Vedų filosofiją ir teologiją. Šiuo metu BI vadovauja Bhakti Svarūpa Damodara Svamis.

5.a Pamokslavimas koledžuose.

5.b Pamokslavimas jaunimui.

5.c Gurukulos. Suteikti vaikams Krišnos Sąmonės pagrindą visam gyvenimui bei auklėti juos pagal įgimtus polinkius atllikti savo pareigas Krišnos Sąmonėje.

5.d Bhakta programa. Mokyti naujus atsidavusius atsidavimo tarnystės ir filosofijos pagrindų bei duoti jiems tinkamą bendravimą su atsidavusiais.

5.e Pamokslavimas suaugusiems. Įtikinti nuoširdžius žmonės pašvęsti savo gyvenimą atsidavimo tarnnystei, kaip to mokė Šrila Prabhupada, ir priimti dvasinio mokytojo prieglobstį.

6. Kultūrinės programos.

Atskleisti Vedų kultūrą kaip esminę ir svarbiausią kultūrą visiems pasaulio žmonėms ir pakeisti visą pasaulietinę muziką, dramą, literatūrą etc. Krišnos Sąmonės analogais.

7. Padayatra.

Atnešti viešą Šventų vardų kartojimą į kiekvieną kaimą ir miestą darant organizuotus padayatros festivalius. Tai taip pat harinamos, tik geriau išplėstos. Jos iš tiesų atstovauja Indijos kultūrą. Jų metu rodomi spektakliai, koncertai, platinamos knygos, žmonės vaišinami prasadu. ISKCON’e formuojasi profesionalios padajatros grupės, kurios labai nuostabiai pristato žmonėms vaišnavų kultūrą. Pirmiausia, tai Tarptautinė Padayatros grupė, kuriai vadovauja Parašurama Prabhu iš Anglijos. Padayatra reiškia keliauti pėsčiomis ar su vežimu. Pasaulinis Padaytrų lyderis yra Lokanatha Svamis.

8. Sekmadieninės svečių programos.

9. Dievybių garbinimas.

Patraukti kiekvieną žmogų pasaulyje prie asmeninės tarnystės Viešpačiui, taranujant Jo Dievybių pavidalui. Mokyti žmones tokio garbinimo taisyklių.

10. Ryšiai su visuomene.

Pateikti viešajai publikai informaciją apie Krišnos Sąmonės judėjimą bei filosofiją. Parodyti visus dvasinio gyvenimo privalumus. Jei žmonės priims Krišnos Sąmonės judėjimą kaip rimtą ir autoritetingą religiją, jie sugebės priimti ir Krišnos Sąmonės filosofiją. Ryšiai su visuomene įtraukia santykius su vyriausybe, su kitomis religijomis, su spauda, su visuomeninėmis organizacijomis. Ryšiai su visuomene pristato kitas ISKCON programas visuomenei. Šiai pamokslavimo programai vadovauja Mukunda Gosvamis.

11. Šventyklų statyba.

Visame pasaulyje statyti šventyklas, į kurias galėtų susirinkti žmonės ir garbinti Krišną.

11.a Mayapuras/Vrndavanas. Išvystyti ir palaikyti šventas vietas Mayapure ir Vrindavanoje, kad visi atsidavusieji pasaulyje galėtų lankyti Viešpaties žaidimų vietas. Vedinio planetariumo statyba.

12. Dvasinių bendrijų kūrimas

12.a Daivi Varnašrama atkūrimas. 12.b Karvių apsauga.

12.c Sau pakankamos bendruomenės. Jos skirtos tam, kad parodyti kaip galima gyventi paprastai, Dievo centrinėje bendruomenėje, kuri remiasi žemdirbyste ir karvių globa. Tai Fermų programa.

13. Dvasiniai standartai.

Įtvirtinti ir palaikyti aukštus supratimo ir dvasinės praktikos standartus, kokių mokė Šrila Prabbhupada, visame ISKCON’e ir kiekviename naryje.

14. Pamokslavimas indusams.

Indusai yra natūralūs atsidavusieji. Dažnai reikia jiems tik priminti, kad jie gimė Indijoje, todėl turi pamokslauti, ir jie tai daro. Indusai savo prigimtimi yra labai religingi, todėl daugumoje pasaulio valstybių, kur daug emigrantų iš Indijos, būtent indusai sudaro didžiąją atsidavusiųjų dalį. Tokiose valsstybėse, kaip Anglija, JAV, Pietų Afrika etc. indusai sudaro nemažą dalį populiacijos, todėl pamokslavimas jiems tampa svarbiausia programa.

Trys pagrindinės pamokslavimo programos:

1. Sankirtana

2. Prasado paltinimas

3. Harinamos

Visos aukščiau paminėtos programos vienaip ar kitaip susiję su šiomis trimis programomis. Jos susiję su Krišnos Sąmonnės propagavimu visame pasaulyje. Visos šios programos yra atliekamos tiek tarptautiniu mastu, tiek nacionaliniu. Mayapuro Projektas ir kai kurių šventyklų statybos yra tarptautiniai projektai. ISKCON pamokslavimo programos gali būti vienaip ar kitaip susijusios su nnacionaliniais projektais. Tarkim Detroito šventyklos statyba, Vilniaus šventyklos įsigyjimas. Harinamos ar restoranų atidarymas - taip pat nacionalinės programos.

Tam, kad efektyviai koordinuoti visas šias programas nacionaliniu ir tarptautiniu mastu yra sukurta efektyvi ryšio sistema. Todėl atsidavusieji išvystė greitos pagalbos sistemą avarijų ar nelaimių atveju. Kai kurioje nors šalyje puolama Krišnos Sąmonė, Komunikacijos, koordinaccijos ir kooperacijos dėka visų šalių atsidavusieji ir gera linkintys sugeba greitai reaguoti ir spręsti situacijas. Taip pat visos šios programos turi savo ministrus ar atsakingus asmenis, todėl bet kuriuo klausimu galima rasti savo srities specialistą.

Kiekvienas atsidavęs Krišnos Sąmonėje gali surasti savo vietą pagal savo polinkius. Vienas yra linkęs į Dievybių garbinimą, kitas moka gerai dainuoti, o dar kažkas nori platinti knygas. Kažkas moka gerai virti etc. Todėl kiekvienas žmogus savaip prisideda prie pamokslavimo.